Στις μέρες μας, το αυτοκίνητο είναι από τα πιο αναγκαία αγαθά μετά το σπίτι. Οι ανάγκες μετακίνησης συνεχώς αυξάνονται και μεταβάλλονται! Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η σώστη επιλογή μεταχειρισμένου αυτοκινήτου να είναι επιτακτική και πάντα με γνόμωνα τα χρήματα που μπορούμε ή και που επιθυμούμε να διαθέσουμε. Καλό θα είναι πρίν επιλέξεις τις υπηρεσίες μας και εφ’όσον είναι αυτό εφικτό, να προσεγγίσεις τον ιδιοκτήτη ή τον έμπορο, ώστε να δείς το αυτοκίνητο από κοντά!

Η πρώτη εικόνα είναι σημαντική!

Με μια γρήγορη ματιά, εξέτασε εάν η εξωτερική και εσωτερική κατάσταση του αυτοκινήτου είναι αυτή που σε ικανοποιεί και στη συνέχεια κλείσε ραντεβού για τεχνικό έλεγχo επιλέγοντας ένα από τα πακέτα ελέγχου(basic ή advanced). Τα υπόλοιπα, άφησέ τα σ’εμας!

Εάν πάλι, δεν είναι εφικτό να δείς το αυτοκίνητο από κοντά λόγω απόστασης ή περιορισμένου χρόνου, η λεπτομερής τεχνική αναφορά μας, συνοδευόμενη από πλήρες φωτογραφικό υλικό, θα σε βοηθήσει να έχεις την πιο ολοκληρωμένη εικόνα του αυτοκινήτου!

ΚΑΝΕ ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ !

Η πραγματοποιήση τεχνικού ελέγχου είναι το πιο σημαντικό κομμάτι της διαδικασίας, πρίν την αγορά ενός μεταχειρισμένου αυτοκινήτου! Θα σε βοηθήσει να έχεις μία σαφή εικόνα γύρω από το μεταχειρισμένο αυτοκίνητο που εσύ έχεις επιλέξει και στη συνέχεια να πάρεις εσύ την σωστή απόφαση για την απόκτησή του!

Παρακάτω ακολουθούν κάποιες τεχνικές συμβουλές από εμάς, ωστέ να σε βοηθήσουμε να κατανοήσεις ορισμένες παραμέτρους γύρω από το μεταχειρισμένο αυτοκίνητο!

Το αυτοκίνητο, αποτελείται από ένα δαιδαλώδες μηχανικό σύνολο, το οποίο παρουσιάζει φθορές ανάλογα με τα χιλιόμετρα, τη συντήρηση αλλά και του τρόπου χρήσης. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι φθορές είναι φυσιολογικές και σε κάποιες άλλες, οι φθορές και οι βλάβες είναι σημαντικές!

Για παράδειγμα, ένα αυτοκίνητο 10ετίας που έχει διανύσει συνολικά 120.000 χλμ (τα οποία βάσει της εξέλιξης των αυτοκινήτων τις τελευταίες δεκαετίες καθώς και της σωστής χρήσης και συντήρησης δεν θεωρούνται πολλά) πιθανώς να έχει κάποιες φυσιολογικές φθορές όπως για παράδειγμα: μία μικρή διαρροή λαδιού από το κάρτερ, μία φθαρμένη λαστιχένια βάση μηχανής ή ελαφρία φθορά στα σινεμπλόκ ψαλιδιών κ.α. Φθορές οι οποίες είναι άκρως φυσιολογικές στις περισσότερες των περιπτώσεων και με σχετικά χαμηλό κόστος επισκευής για τα περισσότερα μοντέλα των αυτοκινήτων της αγοράς. Οι συγκεκριμένου τύπου φθορές όπως και φθορές οι οποίες βρίσκονται σε αρχικό στάδιο, απεικονίζονται με χρώμα ανοιχτό πράσινο ή πορτοκαλί στην τεχνική αναφορά της Autoreport. Δεν χρήζουν άμεσης αντικατάστασης ή επισκευής και δεν καθιστούν το αυτοκίνητο ακατάλληλο ή μη λειτουργικό.

Εάν δεν επιθυμείς να επισκευάσεις μια φυσιολογική φθορά η οποία βρίσκεται σε αρχικό στάδιο αμέσως μετά την απόκτηση του αυτοκινήτου, συνιστάται η τακτική επίσκεψη στο συνεργείο στα πλαίσια της προγραμματισμένης συντήρησης και η ενημέρωση από τον μηχανικό σου για την εξέλιξή της!

Από την άλλη, υπάρχουν και οι σημαντικές φθορές και βλάβες οι οποίες δεν καθιστούν το αυτοκίνητο πλήρως λειτουργικό και πολλές φορές, μη ασφαλές.

Φθορές όπως: σημαντική διαρροή λαδιού από τον κινητήρα,το κιβώτιο ταχυτήτων και το διαφορικό/ά, κομμένη/ες βάση/εις μηχανής, κομμένα σινεμπλόκ ψαλιδιών, τζόγους(μπόσικα) στο σύστημα διέυθυνσης, δυσλειτουργία των συστημάτων ασφάλειας και ευστάθειας, φθαρμένα ελαστικά κ.α.

Οι συγκεκριμένου τύπου φθορές/βλάβες, απεικονίζονται με κόκκινο χρώμα στην τεχνική αναφορά της Autoreport και χρήζουν άμεσης επισκευής/αντικατάστασης.

Πέρα από την λειτουργικότητα και την σωστή οδηγική συμπεριφορά του αυτοκινήτου από μηχανικής φύσεως, το σημαντικότερο μέρος, είναι η δομή του αμαξώματος ή αλλιώς το σασί. Το σασί αποτελείται από διάφορα μέρη όπως: τα ράμφη, τις κολώνες, τους θόλους, τα εσωτερικά μασπιέ(ιδιαίτερα σημαντικά για cabrio αυτ/τα), το κυρίως πάτωμα και το πάτωμα του πόρτ-μπαγκάζ. Είναι τα μέρη εκείνα του αυτοκινήτου που επηρεάζουν άμεσα τη γεωμετρία του(συνεπώς και την οδηγική συμπεριφορά του) καθώς και την ασφάλεια των επιβαινόντων προστατεύοντάς τους παθητικά σε περίπτωση δυνατής σύγκρουσης, μέσω των σημειών ελεγχόμενης παραμόρφωσης και όχι μόνο.

Διάφορες παρεμβάσεις στο αμάξωμα όπως αλλοιώσεις στη δομή του και σημαντικές επισκευές, έχουν σαν αποτέλεσμα την δραστική μείωση της στατικότητας και της ακαμψίας(συνεπώς και της ασφάλειας) που έχει μελετηθεί από τον κατασκευαστή. Τότε, το αυτοκίνητο θεωρείται ΄΄Τρακαρισμένο΄΄.
Κατά την διεξαγωγή του τεχνικού ελέγχου, εξετάζουμε όλα τα καίρια σημεία του αμαξώματος για τυχόν αλλοιώσεις και επισκευές. Σε περίπτωση που υπάρχουν ευρήματα, απεικονίζονται με κόκκινο χρώμα στην τεχνική αναφορά.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα εξωτερικά μέρη του αυτοκινήτου όπως: οι προφυλακτήρες, το καπό, τα εμπρός φτερά κ.α δεν είναι μέρος της δομής του αμαξώματος. Συνεπώς δεν επηρεάζουν καθόλου την οδηγική συμπεριφορά όπως και την ασφάλεια και δεν μας προστατεύουν ολοκληρωτικά από ενδεχόμενη δυνατή σύγκρουση. Ο σχεδιασμός τους είναι καθαρά για λόγους αεροδυναμικής, αισθητικής, για προστασία από μικροχτυπήματα σε χαμηλές ταχύτητες και τα τελευταία χρόνια, υποχρεωτικά από τους παγκόσμιους θεσμούς, για προστασία των πεζών!

Τα εξωτερικά μέρη ενός μεταχειρισμένου αυτοκινήτου, για λόγους αισθητικής, μπορεί να έχουν υποστεί βαφή λόγω φθοράς του χρώματος και εκδορών, επισκευή, ακόμα και αντικατάσταση λόγω μικρών χτυπημάτων από την καθημερινή του χρήση. Σε αυτή την περίπτωση και μόνο, και εφ’όσον το αμάξωμα δεν έχει επηρεαστεί, το αυτοκίνητο δεν θεωρείται τρακαρισμένο και είναι άρτιο και ασφαλές βάσει προδιαγραφών του κατασκευαστή. Εξετάζοντας λεπτομερώς όλα τα εξωτερικά μέρη του αυτοκινήτου και με χρήση ειδικών μετρητών βαφής, οι επαγγελματίες μηχανικοί μας, καταγράφουν τα ευρήματα τα οποία αναφέρονται και απεικονίζονται λεπτομερώς στην τεχνική αναφορά με τους ακόλουθους χρωματισμούς: πράσινο για ίχνη βαφής, ανοιχτό πράσινο για ίχνη επισκευής και ίχνη αντικατάστασης/αποσυναρμολόγησης καθώς και πορτοκαλί για ίχνη αντικατάστασης μόνο των πίσω φτερών, διότι απαιτείται σημαντική εργασία φανοποιείας για την αντικατάστασή τους και χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης. Η συνολική αξιολόγηση του αυτοκινήτου από μέρους σου, βάσει των εξωτερικών ευρημάτων, υπόκειται καθαρά στην υποκειμενική σου κρίση, για την απόκτηση του.

Άλλο ένα σημαντικό σκέλος του τεχνικού ελέγχου είναι ο *διαγνωστικός έλεγχος εγκεφάλου κινητήρα (basic πακέτο) καθώς και των υπολοίπων ηλεκτρονικών συστημάτων (advanced πακέτο). Είναι ο έλεγχος ο οποίος θα μας φανερώσει τις όποιες ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές δυσλειτουργίες, οι οποίες αποτυπώνονται στα περισσότερα μοντέλα αυτοκινήτων των δύο τελευταίων δεκαετιών! Διενεργώντας διαγνωστικό έλεγχο εγκεφάλου, εξετάζουμε τους λόγους για τους οποίους ανάβει το λαμπάκι του κινητήρα στο καντράν (check engine) κατά την διάρκεια του ελέγχου, και στους γνωστοποιούμε καταγράφοντας τους κωδικούς βλαβών ωστέ να είναι ευκολότερη η επίλυσή τους καθώς και η έρευνα κόστους της εκάστοτε επισκευής τους!

Αναφορικά, οι πιό κοινές βλάβες και δυσλειτουργίες των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συστημάτων του κινητήρα ειναι: βλάβη/δυσλειτουργία στον ή στους αισθητήρες μέτρησης οξυγώνου καυσαερίων (lamda sensors), των αισθητήρων απόλυτης πίεσης,όγκου και θερμοκρασίας αέρα εισαγώγης, του κυκλώματος υψηλής τάσης, της τροφοδοσίας καυσίμου,της βαλβίδας ανακύκλωσης καυσαερίων (EGR), του καταλύτη κ.α. Επιγραμματικά, οι εν λόγω βλάβες/δυσλειτουργίες έχουν σαν αποτέλεσμα την κακή καύση του καυσίμου, την μείωση της απόδοσης του κινητήρα και την αύξηση της κατανάλωσης.

Πέραν του βασικού διαγνωστικού ελέγχου του εγκεφάλου κινητήρα, διενεργούμε και πλήρη σάρωση (Advanced πακέτο) σε όλα τα ηλεκτρονικά συστήματα του αυτοκινήτου που διαθέτουν μονάδα ελέγχου όπως: τους αερόσακους(A/B), τα ηλεκτρονικά βοηθήματα πέδησης και ευστάθειας(ABS/ESP/TCS), το σύστημα κλιματισμού, τις ηλεκτρονικές μονάδες εξοπλισμού και άνεσης και γενικά όλων των ηλεκτρονικών συστημάτων στα οποία διαθέτει δυνατότητα διάγνωσης ο κατασκευαστής του αυτοκινήτου! Επίσης διενεργούμε και έναν σύντομο έλεγχο ηλεκτρικών παραμέτρων κινητήρα! (βολτάζ αισθητήρων) Ο παραπάνω τύπος διαγνωστικού ελέγχου, πραγματοποιείται με διαγνωστικό μηχάνημα βάσης, εφάμιλλο των αντιπροσωπειών και με συνεχείς ενημερώσεις (updates) στις σύγχρονες τεχνολογίες!

Στο advanced πακέτο, αξίζει να σημειωθεί πως και μετά την πραγματοποιήση του test drive, διεξάγεται σύντομος διαγνωστικός έλεγχος, για τυχόν βλάβες οι οποίες έχουν προκύψει κατά την διεξαγωγή του!

*Κατά την διεξαγωγή των διαγνωστικών ελέγχων των εγκεφάλων, η διαθεσιμότητα και ο αριθμός των συστημάτων διάγνωσης δύναται να ποικίλουν ανάλογα τον κατασκευαστή ή/και το μοντέλο του αυτοκινήτου.